Lusseballe

Namn: Lusseballe

Smeknamn: Saffranskuk

Ålder: Nybakad

Kön: Kuk från deg

Är kär i: en prinsesstårta

Har varit: i ugnen

Bedrifter i livet: Gick från pupertal deg till vuxen gyllenbrun på 10 minuter

Bästa minne: När jag bakades i ugnen och blev alldeles varm inuti så det rann ut något vitt ur mig

 

Varför inte avnjuta en nybakad lusseballe med ett kallt glas mjölk så här på lucia?

Ca 35 st Lusseballar:
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella lätt
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl mjöl

Garnering:
russin

Pensling:
1 ägg

Gör så här
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 kukar i lite olika storlekar och former, använd fantasin. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin som pubishår och pissehål. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 min. Stora kukar gräddas i 200 grader i 10-15 min.